MERSİN / TARSUS - Beydeğirmeni Ortaokulu

BEYDEĞİRMENİ ORTAOKULUNUN TARİHİ

Yıllar önce, Beydeğirmeni İlköğretim Okulunun yerinde ekili dikili araziler vardı. Fakat 28 Aralık 1968 yılında Çukurova'nın bazı yerlerini etkileyen sel felaketinden dolayı Yaramış ve Çayboyu köyleri de selden zarar görmüştü. Daha sonra bu iki köyün hükümet tarafından bu arazilere yerleştirilmesine karar verildi. 1969 yılında yeni evler yapıldı ve 252 hak sahibine kurayla bu evler dağıtıldı. Yaramış ve Çayboyu 'ndan gelen insanlar bu evlerde yaşamaktadır. Yıllar sonra köylerden şehre göç arttı ve mahallenin kuzey ve kuzey doğusundaki yerler gelen bu insanlara satıldı. Bir çok ev yapıldı ve mahalle kuzeye doğru genişledi. Bu mahalleye belediye tarafından Ferahim Şalvuz adı verildi. Ferahim Şalvuz,  Kurtuluş Savaşında kahramanlıklar gösteren bir çete lideriydi. Bu sırada, mahalleye bir okul yapıldı. İki sınıf ve bir müdür odasından oluşan bu okul 1969 yılında eğitim öğretime başladı. Mahallenin genişlemesi ve nüfusun artması nedeniyle bu okul binası ihtiyacı karşılayamadı. Bu yüzden 1975 yılında tek katlı ve beş sınıflı bugünkü okul yapıldı. Eğitim öğretim bu okulda 1975-1984 yılları arasında devam etti. Öğrenci sayısındaki artıştan dolayı dört sınıf ve bir müdür odasından oluşan ikinci kat yapıldı.1985-1986 eğitim öğretim yılından beri ikinci kat kullanılmaktadır. Bu bina dokuz sınıftan oluşmaktadır. 1993 yılında bu binaya ek olarak yeni bir orta okul yapıldı. Bu bina on sınıf, bir müdür odası, iki müdür yardımcısı odası, bir öğretmenler odası ve iki araç gereç odasından oluşmaktaydı. Tarsus Anadolu Lisesi geçici olarak 1994-1995 eğitim öğretim yılında bu binayı kullanmıştır. 2003 yılında bu bina ve su deposu Mersin İl Bayındırlık Müdürlüğü tarafından yapının sağlam olmaması nedeniyle yıkılmıştır. 2001 yılında ek olarak yeni bir bina yapılmıştır ve bu on dört sınıftan oluşan bu bina 2017 yılı ikinci dönemine kadar kullanılmıştır. 2017 yılının ikinci döneminden itibaren beydeğirmeni ilkokulu ve beydeğirmeni ortaokulu olarak okullar ayrılmıştır. Şu anda 14 derslikli yeni yapılan binayı ilkokul kullanmakta olup şu an 10 derslikli olan eski binada beydeğirmeni ortaokulu eğitim-öğretime devam etmektedir.

Yayın: 20.10.2021 - Güncelleme: 20.10.2021 11:30 - Görüntülenme: 348